françaisFrançais françaisNederlands françaisEnglish

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

Klik hier om uw afspraak te maken

logoHarmony

Brochure

Klik hier om de folder te downloaden.

FAQ

Klik hier om de vaak gestelde vragen te lezen.

Videos & webcasts

- Harmony Prenatal Test and how it is being used in clinical practice

- Ariosa Diagnostics & Harmony Prenatal Test Video

- A simple blood test that detects select fetal trisomies

- Webcast: Transforming the science of non-invasive prenatal testing

Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT): een eenvoudige bloed afname die een vruchtwater punctie vervangt

Een vruchtwaterpunctie en de vlokkentest zijn ingrepen die niet zonder risico zijn en gepaard gaan met 1% miskramen zelfs in geval van een gezonde baby. Sommige ouders wensen zoveel mogelijk informatie hebben over het feit of hun baby al dan niet specifieke afwijkingen heeft en opteren daarom voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Andere ouders wordt aangeraden om een vruchtwaterpunctie of vlokkentest te doen omwille van specifieke bevindingen tijdens de prenatale beeldvorming.

Sinds januari 2013 is het mogelijk om dankzij een eenvoudige bloedafname, m.a.w. een niet invasie prenatale test, een bijna 100% zekerheid te hebben of een ongeboren baby trisomie 21 en evenals voor trisomie 18 en 13, heeft of niet en dit zonder het risico te hebben van een miskraam door een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze niet invasieve prenatale test (Harmony TM prenatal test) is oppunt gesteld door een Amerikaans labo (Ariosa TM Diagnostics). De techniek van deze niet invasie prenatale test is gebaseerd op het feit dat er genetische elementen van de ongeboren baby circuleren in het bloed van de moeder. Dankzij een moleculaire techniek kan op een niet invasie manier een analyse gebeuren van het DNA van de ongeboren baby en op die manier een trisomie 21 uitsluiten. Deze techniek van niet invasieve prenatale test (NIPT) werd reeds gevalideerd door enkele grote studies.

Deze niet invasie prenatale test is bestemd voor zwangere vrouwen vanaf 10 weken zwangerschap tot vlak voor de geboorte. Het resultaat van deze niet invasieve prenatale test is gekend binnen de 2 weken na de bloed afname. De dienst foetale geneeskunde van het Brugmann Ziekenhuis is de eerste centra in België die deze test aanbieden aan toekomstige ouders. Voor meer informatie kan u terecht op de dienste foetale geneeskunde van het Brugmann ziekenhuis op het nummer 0032 2 4772958 ofwel op de secretariaat van gynecologie op het nummer 0032 2 4772930.

Alle voordelen van fincaniciele aard die bekomen worden door middel van de Harmony prenatale test worden in toto gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden in de fetale geneeskunde.

De Fetal Medicine Foundation Belgium verklaart geen enkel “conflict of interest” te hebben met ARIOSA IAGNOSTICS die de test leveren.

Klik hier om de FAQ te lezen.